Onze architectuur

Het Paleis
‘Het Paleis’ is het resultaat van de renovatie en herinrichting van het voormalig Scheikundig Laboratorium van de Rijksuniversiteit Groningen tot een boeiende, bloeiende mix van bestemmingen en gebruikers: Woningen, ateliers, winkels, kantoor, een hotel, café en expositieruimtes. Dit alles ontworpen in nauw overleg met de toekomstige gebruikers en met inachtneming van de monumentale kwaliteiten van het pand.
Architect zijn in dit proces betekent zeer nauwkeurig doseren waar vormgeving gewenst is en waar niet, waar op hoog niveau gerenoveerd moet worden en waar een likje verf voldoende is. In de beheersing van dit delicate proces ligt de sleutel tot succes, meer dan in het grootschalig uitpakken met architectonisch vuurwerk. Dit resulteerde in het winnen van de publieksprijs Architectuur voor het beste gebouw in de gemeente Groningen 2010.


Seniorenwoningen in Doetinchem
Binnen het herstructureringsproces van een oude volkswijk in Doetinchem werd een nieuw hart voor de wijk gemaakt. Drie gebouwen met elk twaalf woningen voor ouderen, die de voormalige ´bejaardenwoningen´uit de jaren 60 vervangen, zijn naast een bredeschool en een winkelcentrum met woningen belangrijke beeldbepalers in dit plan.
In overleg met de bewoners uit de flats zijn de kwaliteiten van de oude woningen geïnventariseerd en zijn wensen voor de nieuwe woningen bepaald. Zij wisten precies aan te wijzen wat ze aan hun toenmalige appartementen waardeerden en wat nou echt beter moest. De tevredenheid met de nieuwe woonomgeving is dan ook zeer groot. Anders dan de eenvormige oude woningen, type blokkendoos, zijn in de nieuwe gebouwen veel verschillende woningtypes gekomen die profiteren van uitzicht, oriëntatie en de ruimtelijke mogelijkheden van de karakteristieke dakvorm. Er zijn individuele buitenruimtes maar ook een gemeenschappelijk dakterras, het trappenhuis en galerijen zijn ontmoetings- en verblijfsruimte geworden in plaats van noodzakelijk kwaad.

Sité Woondiensten Doetinchem: ‘De architect heeft op optimale wijze het ontwerp en bouwproces binnen de ruimtelijke en financiële randvoorwaarden voor de opdrachtgever uitgevoerd met een architectonisch prachtig resultaat!’


Atelier van Duyl
Het werk van de kunstenaar Eveline van Duyl boeit. Vorm en materiaal zijn enigszins vertrouwd en tegelijk ook erg verrassend in de wijze van toepassing, compositie en context. Samen met de associaties die de beelden bij de kijker oproepen ontstaat er een verhaal.
Iets vergelijkbaars gebeurt er met de voorbijgangers die het atelier van van Duyl zien. In het Groninger landschap naast het oude Tolhuis van Westerwijtwerd staat een gebouw dat zich naadloos voegt in het landschap. Het doet denken aan de traditionele boerenschuren en is toch helemaal anders en eigenzinnig.


Complexe woningbouw in Rotterdam

Dit gebouw is opgenomen in de architectuurgids Nederland. Lovende woorden zijn er vooral voor de goede stedenbouwkundige inpassing, de voortzetting van de 19de eeuwse blokbebouwing, de harmonische vormgeving met inachtneming van de menselijke maat.
In de jaren 90 ging de gemeente Rotterdam over tot een nieuw beleid om pluriformiteit in de bevolking naar afkomst, opleiding en inkomen in de oude 19de eeuwse wijken te garanderen. Dit resulteerde in een aantal renovatie- en nieuwbouwprojecten waarin ook in het aanbod van woningen deze pluriformiteit tot uitdrukking moest komen.
In het project ‘Spaanswater‘ is een grote diversiteit aan woningen gerealiseerd : maar liefst 72 woningen en bedrijfsruimte liggen rondom een aantal gemeenschappelijke voorzieningen als moestuin, binnentuin, parkeergarage en een gemeenschappelijke overdekte buitenruimte. Daarnaast heeft elke woning een eigen buitenruimte, een extra hoge verdieping, een brede woonkamer en dergelijke.
Alle gevels hebben voordeuren aan de straat, er zijn geen ‘dode’ gevels op de begane grond, waardoor de levendigheid en veiligheid op straat versterkt wordt.

Dit project ontving een medaille van het Nederlands Architectuur instituut.